My Vision Board

Huda tahu, kalau korang mempunyai matlamat dan impian.. Huda pasti, korang mesti ada menulis matlamat dan impian korang tu kan. Paling simple, korang tulis sahaja di atas buku impian korang.

Tapi, mengikut mentor shaklee Huda, VB yang terbaik adalah dengan mengambil gambar impian apa yang hendak kita capai dan ditampal di atas board atau tak de board tampal je kat dinding.

Cari gambar yang cantik cantik.. Yang boleh naikkan semangat keterujaan kita tok menggapainya.

Kemudian, VB Korang boleh letak ditempat yang senang di lihat, contohnya dibilik tidur. Supaya, bila bangun tido dan sedang mamai tu minda bawah sedar kita akan membantu kita merealisasikan impian kita tu.

Pada Huda, buat VB ni memang sangat bagus.. sebab dengan adanya VB ni, ia akan automatik memandu arah kita.. untuk mencapai setiap impian kita. Kita pun semakin berusaha untuk kejar impian kita tu.

Tapi, bila kita hendak membuat VB ni.. perlulah realistik. Ada 4 yang perlu untuk memastikan VB kita realistik iaitu

1.Ia mesti tidak melanggar undang undang.
2.Tidak melanggar hukum agama.
3.Tidak melanggar adab adab sesama manusia.
4.Didalam batasan usaha seorang manusia

Impian juga perlu specifik.

Contoh:

“Alhamdulillah, saya mencapai income rm2000 dengan 3000guv”.Kena nyatakan income brape yang kita nak dan kalau wat biz shaklee ni, brape uv atau guv yang kita mahu.

Sebab, target Huda nak naik rank Supervisor . So, nak naik rank supervisor dlm around 3000uv.

Lpstu kira satu hari berapa uv yang perlu kita dapatkan untuk target sebulan 3000uv tu. bila, bahagi bahagikan gini.. lebih mudah kita nak capainye.Bila kira, around 100uv sehari perlu kita jual produk. Ni kita leh target, set apa yg kita nk focus untuk dpt 100uv sehari.

Itu bagi Huda yang bisnes shaklee ni, tapi bagi korang yang bukan ahli shaklee.Korang pun boleh buat VB ni,apa yang korang nak dalam hidup korang.

Contoh:

Nak kereta Vios tahun 2018.Korang specifickan warna apa, harga kereta tu brape dan kira bulanan bayar kereta tu brape.

K la.. Jom, sama sama buat Vision Board kita. Semoga VB menjadi realiti.

Huda tahu, kalau korang mempunyai matlamat dan impian.. Huda pasti, korang mesti ada menulis matlamat dan impian korang tu kan. Paling simple, korang tulis sahaja di atas buku impian korang.

Tapi, mengikut mentor shaklee Huda, VB yang terbaik adalah dengan mengambil gambar impian apa yang hendak kita capai dan ditampal di atas board atau tak de board tampal je kat dinding.

Cari gambar yang cantik cantik.. Yang boleh naikkan semangat keterujaan kita tok menggapainya.

Kemudian, VB Korang boleh letak ditempat yang senang di lihat, contohnya dibilik tidur. Supaya, bila bangun tido dan sedang mamai tu minda bawah sedar kita akan membantu kita merealisasikan impian kita tu.

Pada Huda, buat VB ni memang sangat bagus.. sebab dengan adanya VB ni, ia akan automatik memandu arah kita.. untuk mencapai setiap impian kita. Kita pun semakin berusaha untuk kejar impian kita tu.

Tapi, bila kita hendak membuat VB ni.. perlulah realistik. Ada 4 yang perlu untuk memastikan VB kita realistik iaitu

1.Ia mesti tidak melanggar undang undang.
2.Tidak melanggar hukum agama.
3.Tidak melanggar adab adab sesama manusia.
4.Didalam batasan usaha seorang manusia

Impian juga perlu specifik.

Contoh:

“Alhamdulillah, saya mencapai income rm2000 dengan 3000guv”.Kena nyatakan income brape yang kita nak dan kalau wat biz shaklee ni, brape uv atau guv yang kita mahu.

Sebab, target Huda nak naik rank Supervisor . So, nak naik rank supervisor dlm around 3000uv.

Lpstu kira satu hari berapa uv yang perlu kita dapatkan untuk target sebulan 3000uv tu. bila, bahagi bahagikan gini.. lebih mudah kita nak capainye.Bila kira, around 100uv sehari perlu kita jual produk. Ni kita leh target, set apa yg kita nk focus untuk dpt 100uv sehari.

Itu bagi Huda yang bisnes shaklee ni, tapi bagi korang yang bukan ahli shaklee.Korang pun boleh buat VB ni,apa yang korang nak dalam hidup korang.

Contoh:

Nak kereta Vios tahun 2018.Korang specifickan warna apa, harga kereta tu brape dan kira bulanan bayar kereta tu brape.

K la.. Jom, sama sama buat Vision Board kita. Semoga VB menjadi realiti.

Salam sayang,

Huda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *