7 Jenis Makanan Kurangkan Kolestrol

Assalammualaikum..

Hari ini,Huda hendak berkongsi 7 jenis makanan kurangkan kolestrol.Kita sedia maklum bahawa kolestrol ini,sangat tidak bagus kepada kesihatan kita.Terutama di jantung.Oleh itu,Huda berkongsi 10 jenis makanan kurangkan kolestrol.

Semoga bermanfaat.

1.EPAL

Pektin epal ialah serat larut yang membantu mengeluarkan kolestrol daripada sistem badan.Flavonoids yang terdapat di dalam epal bertindak sebagai anti-oksidan yang membantutkan proses pengumpulan LDL kolestrol “JAHAT” di dalam salurdarah.

2.KEKACANG

Kombinasi kekacang dengan beras perang,bijirin,jagung dan gandum membolehkan anda mendapat sumber protien yang lengkap.Kombinasi kekacang yang tepat boleh menjadi ganti kepada protien daging merah yang mengandungi tinggi lemak tepu.

3.BERAS PERANG

Minyak yang terdapat dalam beras perang mengurangkan kolestrol.Beras perang boleh digabungkan dengan kekacang.Beras perang boleh digabungkan dengan kekacang untuk mendapatkan protien lengkap yang rendah lemak tepu.Tambahan lagi,beras membekalkan dos serat yang baik untuk jantung magnesium dan vitamin B.

 

4.KULIT KAYU MANIS

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Diabeter Care mendapati bahawa pengambilan 1/2 sudu teh kulit kayu manis sehari dapat mengurangkan kadar gula dalam darah bagi pesakit Diabetes Type 2.Ia juga mengurangkan trglyceride ,LDL,kolestrol “jahat” dan keseluruhan jumlah dalam badan.

 

 

5.BAWANG PUTIH

Bawang putih mengandungi bahan kimia allicin yang terbukti dapat membunuh bakteria dan kulat serta mengurangkan beberapa jenis masalah penghadaman.Ia juga boleh mengurangkan beberapa jenis masalah penghadaman.Ia juga,boleh mengurangkan bahan bahan yang menyebabakn darah tersumbat adalah darah.

 

 

6.PRODUK SOYA

Komponen penting yang amat berguna di dalam kacang soya ialah isoflavones dan serat larut.Isoflavones bertindak seperti hormon manusia yang mengawal turun naik kolestrol LDL.Semua jenis produk soya adalah sumber protien yang lengkap.

 

 

7.ANGGUR

Flavonoids dalam anggur melindungi kolestrol LDL daripada kerosakan radikal bebas dan mengurangkan penggumpalan platlet.Efek pengurangan LDL dalam anggur datang daripada kompaun yang dihasilkan oleh anggur untuk mengelakkan kulat.Anggur yang bewarna lebih gelap adalah lebih baik.

 

 

Semoga bermanfaat..

Salam sayang,

Huda

Manfaat Coq10 Shaklee Dalam Coq-Trol Plus

Assalammualaikum..

Apa yang kita sedia maklum manfaat Coq10 ,Coq10 Shaklee..  kepada tubuh badan kita adalah sangat powerful. Ia bertanggungjawab dalam menghasilkan tenaga di setiap sel. Ia juga merupakan nutrien larut lemak semulajadi.

Coq10,Coq10 Shaklee digunakan untuk membekalkan atau membuang oksigen dari molekul yang aktif. Ia penting, dalam proses pembuatan ATP,iaitu menjadi sumber tenaga badan,dari sumber pemakanan.

Coq10 Shaklee  ini juga terdapat di dalam produk baru shaklee iaitu Coq-Trol Plus yang mengandungi Coq10 Shaklee.

Jika nak tahu,Proses pembuatan tenaga ini adalah berlaku di dalam mitochondria,satu bahagian di dalam sel sel badan. Coq10 shaklee penting dalam kesihatan tisu dan organ badan kita.

Tahukah anda,organ jantung kita mengandungi 10 kali ganda lebih banyak Coq10 shaklee berbanding mana mana organ yang lain.Ini kerana jantung kita paling kuat bekerja ia berdegup sekitar 100,000 kali sehari supaya darah boleh bergerak ke seluruh  badan kita.

Jadi,memang tidak dinafikan bahawa coq10  ataupun coq10 Shaklee ini sangat powerful dan banyak menfaat untuk tenaga kita.

Antara kegunaan coq10 ini adalah:

1.Sebagai antioksidan yang sangat baik.

2.Membantu dan mengawal sakit jantung.

3.Coq10 shaklee,menghalang proses yang menyebabkan saluran darah tersumbat akibat kolestrol.

4.Membantu dalam masalah alergik.

5.Membantu dalam masalah otak seperti alzheimer.

6.Menambah tenaga dsb

Sebenarnya, tubuh badan kita.. boleh menghasilan Coenzyem Q10 sendiri.Tetapi,oleh kerana zaman sekarang ni yang terlalu banyak radikal bebas dan juga punca daripada peredaran umur.

Kita semakin berkurangan Coenzyem Q10 ni.. bagaimana cara untuk mendapatkan kembali Coenzyem Q10 ini. Ok, dengan cara

 

1.Makan 3kg daging

2.100 cawan brokoli rebus

3.100 sudu makan minyak canola.

4.3.3kg mentega kacang.

 

Wah, mampu ke kita nak makan tu semua. Kalau mampu bagus la, kalau tidak.. bagaimana caranya tu.Ok, di shaklee ada produk yang baru diformulasi kan iaitu Co-Trol Plus.

Apa yang bestnye tentang Coq-Trol Plus ni.

Ia mengandungi bahan utama iaitu revestrol, tocopherol dan Coq10.

Sebenarnya, mengikut kajian. Badan kita memerlukan 100mg Coq10.Cukupkah badan kita dengan coq10 shaklee atas faktor seperti yang Huda terangkan seperti di atas.

Antara cara salah satu cara adalah dengan mengambil 1biji coq trol plus bagi menambahkan Coenzyem Q10 di dalam badan kita.

Kalau nak tahu, formulasi yang telah dibuat oleh pihak shaklee adalah:

 

 

1.Membantu tinggi konsentrasi (100mg) COQ10.

2.Gabungan 2mg Revestrol.

3.Gabungan 5mg Tocopherol sebagai antioksida.

4.Mempunyai paten penyerapan dari minyak zaiton bagu penyerapan yang terbaik.

5. Gluten Free

Justeru itu, bolehlah mencuba Coq Trol Plus ini.. Untuk kesihatan yang berpanjangan.
 

Untuk mendapatkan konsultasi ataupun ingin bertanya lebih lanjut tentang suppliment shaklee boleh hubungi saya di 0177045796

Salam sayang,

 
Huda
 

Mengapa Kita Kurang Motivated

Kenapa ada orang sangat highly motivated, dan ada orang yg down sampai nak masuk dalam tanah?

Ada sangat banyak teori tentang motivasi & kali ni saya nak kongsi tentang teori sejenis neurotransmitter bernama Dopamine. Neurotransmitter adalah sejenis bahan dalam otak kita yg membawa informasi dari satu sel neuron ke sel yang lain.

Kajian oleh Universitat Jaume I of Castellón pada tahun 2013 mendapati kadar neurotransmitter Dopamine dalam otak seseorang mempengaruhi keputusan seseorang untuk bertindak.

Dopamine mendorong kita untuk istiqomah menuju target masing2. Orang yg memiliki level dopamine yg tinggi sentiasa termotivasi untuk mencapai impiannya.

Soalnya, bagaimana nak pastikan tahap dopamine kita sentiasa tinggi agar kita sentiasa termotivasi ke arah target dan mengelakkan dari mereput di bucu katil?

Jawapannya, dgn memberi MAKANAN yang betul utk menghasilkan dopamine.

Makanan2 yg menghasilkan dopamine:-

✔️ Protin – make sure ambil protin lengkap yg berkualiti tinggi.

✔️ DHA – makanlah makanan yg tinggi Omega-3

✔️ Teh hijau (mengandungi theanine)

✔️ Magnesium – makanlah makanan tinggi magnesium seperti sayuran hijau

✔️ Asid Folik – asid folik bukan utk wanita mengandung dan nak mengandung aje ye… otak kita perlukan asid folik utk hasilkan dopamine

✔️ monounsaturated fat seperti minyak zaitun

✔️ Zat Besi

JAUHI MAKANAN YANG MEMUSNAHKAN DOPAMINE!

❌ gula yg berlebihan

❌ saturated fat (lemak tepu)

Dan ubah gaya hidup utk meningkatkan dopamine:

✔️ bersenam secara rutin

✔️ keluar le… tengok2 matahari jugak, jgn asyik tengok tv & handphone je

✔️ bertafakur (zikir+fikir)

Benda immediate yg anda boleh buat sekarang ialah CUT SUGAR! Gula ni rasa je manis tp sangat bahaya… ia menurunkan kadar dopamine secara perlahan2…. perlahan…. perlahan…. lalu merosakkan reseptor2 dopamine dalam otak kita. Anak2 tu, jgn ajar makan gula2. Kalau nak makan pun seminggu sekali ke sebulan sekali, sebiji OK laaa. Gula-gula ni bukan takat rosakkan gigi tapi otak pun rosak secara perlahan…. lahan…. han….

Dan.. BERSENAM lah ya puan-puan. Buka je YouTube, cari “easy work out” ke “walk a mile ke” senaman simple2 je boleh buat sambil goreng ikan.

Jadilah insan yg sentiasa bermotivasi dan istiqomah mencapai impian!

P/S : kalau impian dunia pun tak istiqomah, macamana nak istiqomah impian akhirat? berlatih istiqomah dgn impian kecil (dunia) insyaAllah utk impian besar (syurga) pun kita istiqomah.

~Lyna Noh

Tip Memilih Minyak Ikan Yang Baik

Assalammualaikum..

Sebelum ni, Huda ada menulis entry mengenai Tip memilih minyak ikan, hari ini Huda nak berkongsi Tip memilih minyak ikan yang baik pula 🙂 :

1) Pilih gred pharmaseutikal dan mempunyai persijilan IFOS (international fish oil standard).
Minyak ikan sebegini melalui banyak proses penapisan serta mempunyai ketulenan yang tinggi.

2) Minyak Ikan dari ikan kecil.
Ikan besar lambat mati, banyak kumpul toksin logam berat.

3) Minyak Ikan senang teroksida (rosak) terutamanya jika disimpan lama. Pecahkan minyak ikan dan sekiranya tengik rasanya, sila bakul sampahkan sahaja kerana minyak yang rosak bahaya untuk kesihatan anda. Minyak ikan baik rasanya macam ikan fresh.

4) Minyak Ikan kod selain omega 3 ia juga mengandungi vitamin larut lemak yang tinggi seperti vitamin A, D dan K2 !
( artikel lain menyusul kemudian..minyak ini wajar mendapat artikel khas)

5) Kandungan Omega 3 dalam setiap softgel atau cecair. * SANGAT PENTING
– Jumlah kandungan minyak mungkin 1000mg atau 1200mg
– Periksa kandungan EPA dan DHA dan jumlahkan.
– Tolakkan jumlahnya dengan Omega 3..anda akan dapat minyak pengisi @ FILLER!

Sekiranya jumlah minyak 1000mg :
Contoh brand 1 : EPA 180mg DHA 120mg = jumlah Omega 3 — 300mg Filler — 700mg

Contoh brand 2 : EPA 396mg DHA 264mg = jumlah Omega 3 — 660mg Filler — 340mg

Contoh brand 3 : EPA 540mg DHA 360mg = jumlah Omega 3 — 900mg Filler — 100mg

Minyak filler ni digunakan untuk mengisi softgel tu lepas dah letak Omega 3. Contoh minyak filler ni minyak dari mata atau perut ikan yang diproses, minyak omega 6 ataupun ada minyak ikan diisi AIR sebagai filler.

Maka pilihlah minyak Omega 3 betul-betul dan jangan beli minyak penuh air 😛

————————————————————————————-

Alternatif Omega 3 selain minyak ikan.

Minyak krill

– Kril ni keluarga udang kecil banyak ditangkap di kutub selatan dan utara.
– Kuranglah toksin sebab jauh dari pencemaran.
– Minyak Krill walaupun rendah kandungan EPA+DHA tetapi tinggi antioksida asthaxanthin yang melindungi Omega3 nya dari teroksida.

Minyak Ikan Cod. (CLO)

– CLO ni antara makanan yang paling padat nutrisinya.
– Tinggi Omega 3 juga. Dengan tambahan vitamin larut lemak seperti vitamin A, D dan K2.

Minyak Ikan dalam Ikan.

– Makanlah ikan berminyak seperti ikan Salmon, Mackerel, Sardin, Tenggiri, Bawal, Kembung sekuranya 3 hidangan setiap minggu.
– Berbeza dengan suplemen, terdapat beberapa kajian saintifik membuktikan omega 3 dalam ikan tidak hilang walaupun dimasak.
– Nak selamat, masak suhu rendah, jangan lama-lama sampai minyak ikan tu keluar…rugiii!!
– Risiko kalau makan ikan ni..merkuri dan logam berat lain. Ikan bilis dan sardin je lah pilihan kalau fikir macam ni hehe..

Semua minyak2 di atas, sebaiknya jangan pilih yang sangkar, kerana pelet daripada bijian (grains), soya, jagung serta bahan proses akan mengurangkan kandungan Omega 3 ikan.

Kesimpulannya apa pun yang dimakan, berbalik kepada prinsip asas perlu lah halalan toyyiban. Tips di atas ialah spesifik untuk “makanan yang baik” insha Allah.

Salam sayang,

Huda

Tip Memilih Minyak Ikan

Tips Memilih Minyak Ikan.

Sebelum membeli, kita perlu tau kenapa minyak ikan ni istimewa.

Minyak ikan mengandungi lemak tidak tepu (PUFAs) Omega 3 yang tinggi.

Omega 3 ialah antiradang yang sangat penting untuk mengimbangi radang dalam badan.

Kebanyakan penyakit ialah disebabkan radang terutamanya pesakit kronik mengalami radang sistemik (seluruh badan).

Tanda tanda radang:

1. Merah
2. Bengkak
3. Sakit
4. Hilang Fungsi

Radang ni menyebabkan kerosakan di mana-mana saja..radang otak, radang buah pinggang, radang salur darah, radang saraf, radang lutut, radang hati, radang di mana-mana saja yang boleh difikirkan.

———————————————————————-

Omega 3 ni terbagi kepada:

Sumber tumbuhan – Alpha linolenic acid (ALA) : Paling tinggi dalam flax seed.
Sumber Haiwan – Eicosapentaenoic acid (EPA) dan Docosahexaenoic acid (DHA) : Minyak Ikan, Minyak Krill, Minyak hati ikan cod.

Kesan anti radang daripada minyak ikan lebih bergantung pada EPA. DHA berfungsi lebih kepada perkembangan otak kanak-kanak dan juga meningkatkan saiz molekul LDL yang mana baik untuk mencegah masalah penyempitan salur darah.

Saya lebih menggemari sumber haiwan, ALA walaupun boleh ditukar kepada EPA dan DHA oleh badan manusia, prosesnya tidak begitu efisyen (masih dalam pendebatan). Yang pastinya jumlah ALA yang lebih tinggi diperlukan untuk mendapatkan khasiat yang sama seperti EPA & DHA.

Justeru itu, kita perlulah memilih minyak ikan yang betul.. Supaya mendapat kesan yamg lebih efektif.

Salam sayang,

Huda

 

 

Ciri Ciri Usahawan Yang Perlu Ada Dalam Diri

Assalammualaikum..

Selamat pagi. .semoga rezeki mencurah curah hari ini..

Dalam bisnes ni, Huda tau.. banyak cabaran dan dugaannya. Samaada kita kuat, atau tak.. itu yang menentukan kejayaan kita.

Jadi, sebagai usaha membina ciri ciri usahawan dalam diri tu. Huda akan buat apa yang Huda tak pernah buat.

Contoh buat vlog dan juga live.

Antara salah satu usaha Huda untuk membina keyakinan diri dan juga untuk berhadapan dengan orang ramai.

Update blog, update facebook , ig dan facebook page secara konsisten. Ini memerlukan pengorbanan banyak. Tak cukup tido, kurang menonton tv adalah perkara biasa.

Sentiasa berfikiran positif. Hari hari kena jadi katak pekak supaya Huda sentiasa bermotivasi.

Sentiasa menambah ilmu pengetahuan dan mencuba benda baru. Supaya terdidik dengan berfikiran kreatif.

InsyaAllah dengan konsisten setiap apa yang Huda listkan ni, bukan sahaja Huda. Tetapi, usahawan usahawan baru. .akan memiliki ciri ciri sebenarnya sebagai usahawan yan berjaya.

Salam sayang,

Huda

My BigWhy

Assalammualaikum..

Salam hidup hebat.

Perkara atau pengalaman yang membuatkan huda begitu bersungguh dalam bisnes shaklee dan menjadi penguat semangat huda.

Ibu bapa Huda sendiri. Mereka membesarkan Huda sehingga Huda mampu berdikari. Pengalaman Huda sendiri melihat bagaimana abah Huda bersusah payah mencari rezeki.

Ketika Huda sekolah rendah,seingat Huda mungkin dalam umur 7 tahun, Huda telah mengikuti abah Huda menjual apam balik di depan sekolah.

Ketika Huda berusia 10tahun, Huda telah mengikuti Abah Huda bekerja sebagai driver bas kilang. Ingat lagi, Huda tido kat enjin bas.. yang bersebelahan dengan tempat duduk pemandu.

Huda juga pernah mengikuti abah Huda bekerja di pasar ikan. Bersungguh sungguh abah Huda menolak kereta sorong yang berisi pelbagai ikan.. ketika membantu di pasar.

Suami Huda juga adalah penguat semangat Huda. Seharian beliau membanting tulang,tanpa lelah. Menjadikan Huda nekad untuk berusaha keras dalam bisnes.

Dengan beberapa pengalaman yang huda lalui ketika menemani abah bekerja,suami yang usaha keras demi sesuap nasi.. dan Huda melihat sendiri kesusahan abah dan juga mak dalam usaha mencari rezeki demi anak anak ia menjadikan big why Huda untuk terus berjaya dalam bisnes.

Semoga dipermudahkan jalan amin..

Salam sayang,

Huda

Destinasi Impian Huda Adalah Jepun

Assalammualaikum..

Salam pagi ceria 😀

Hari ni,hari minggu kan.. Huda nak fefeling sat. Destinasi mana yang Huda berangan angan nak gi ni.

Kira wishlist Huda la kan.. tak lain tak bukan is JAPAN 😘😘.Sebelum nak pergi tu, kita wat research dulu la ea.

Antara destinasi di negara jepun yang Huda nak pergi adalah:

Tokyo
=====

1. Tenjin festival (Tenjin Matsuri)

-Festival bot yang terbesar di dunia.
-Festival yang dirai di Osaka Tenmangu Shrine setiap musim panas.
-Semua ahli festival tersebut memakai pakaian abad ke8-12.
-Mereka akan menaiki 100 buah bot yang yang terletak berdekatan dengan jambatan tenmabashi.

2.Abeno Harukas

-Huda gayat.. cabar diri nak gi sini.
-Bangunan pencakar langit diosaka.
-Mencapai ketinggian 300m.

3.Osaka Castle Park

-Kira macam tempat beriadah la.
-Sambil menikmati bunga sakura.
-Berhampiran dengan istana yang kini dijadikan museum.

4.Universal Studio Japan

-Best bawak budak budak ni ada harry potter, jurassic pack,waterwold dan sebagainya.

5.Osaka Aquarium Kaiyukan

-Mempamerkan pelbagai jenis hidupan laut seperti ikan lumba lumba, ikan jerung, anjing laut dan banyak lagi.
-Pengalaman menyentuh anak ikan pari dan anak ikan jerung.

NARA
=====

1.Nara Park

-Beratus ratus ekor rusa berada di sini, best sambil sambil tu boleh bagi makan kat diorang. Rusa ni juga jinak dan manja.

2.Kasuga Grand Shine

-Merupakan tokong lama dan terdapat banyak tanglung di sini. Bolehlah bergambar bg pencinta seni.

3.Isuien Garden

-Taman hadapanya wujud sejak abad ke17.Memang klasik ni.. mesti cantik kan, bergambar di sini.

4.Mt.Wakakusa

-Bersebelahan Nara Park,terletak mounth wakakusayama yang bertinggian 350meter.
-Mencabar pendakian ni, mesti penat.. tu Huda suka.

5.Mount Yoshino

-Terdapat 30,000 pokok bunga sakura. Sejuk kan mata memandang nanti, excited 😀

KYOTO
======

1.Kinkakuji Temple

-Di hadapan tokong ini terdapat sebuah kolam besar yang menimbulkan atmosfera menyenangkan. Sekiranya anda melihat ruangan dalam tokong ini, anda dapat menyaksikan keindahan seni binaannya yang berbeza untuk setiap tingkat.

2.Katsura Imperial Villa

-Katsura Imperial Villa ini seperti yang boleh anda teka dari namanya, adalah sebuah taman yang sangat antik yang siap dibina pada tahun 1645. Dahulunya merupakan tempat tinggal keluarga Katsura yang merupakan keturunan diraja Jepun.

3.Nijo-Jo Castle

Istana lama ini terbahagi kepada 3 bahagian iaitu, ruangan Honmaru yang merupakan bulatan pertahanan utama, ruangan Ninomaru bulatan pertahanan yang kedua dan bahagian yang terakhir adalah kawasan taman yang mengelilingi kedua-dua pertahanan ini.

4.Arashiyama

-Antara yang terkenal di sini adalah jambatan Togetsukyo yang berlatarbelakangkan pokok-pokok mekar di kawasan gunung.

5.Gion

-Tak sah kalau tak bergambar dengan Geisha kalau ke Jepun, setuju tak? Inilah salah satu tarikan unik yang ada di negara Jepun. Di daerah Gion, Kyoto, anda dapat melihat bersepah kedai-kedai, restoran dan rumah teh Jepun yang menyediakan pelayan tradisional Jepun, Geisha.

Banyak sebenarnya, destinasi di Jepun yang Huda nak sangat pergi.

Ini adalah antara salah satunya 🙂

Ok,setakat itu sahaja untuk harini..

 

Salam Sayang,

Huda

Pengalaman Bisnes Leader DiBLNC

Assalammualaikum..

Didoakan semua sihat kaya dan berjaya.

Pada 3 February itu hari..semua Business Leader telah menghadiri BLNC iaitu Business Leader National Conference Shaklee. Menurut mereka yang telah menyertai BLNC ini.

BLNC ini merupakan Pra-Conference yang dibuat oleh Shaklee Malaysia bagi meraikan Leader Shaklee yang berjaya memenuhi syarat dan kriteria.

Ada dua syarat iaitu

1.Mesti sudah naik Rank (minimum rank Supervisor).
2.Efektif pada rank tersebut untuk tempoh 3 bulan berturut turut selama setahun.

Bestkan, bila kita berusaha bersungguh sungguh jalankan bisnes.. pihak shaklee akan meraikan kita dengan membuat event seperti ini.

Event yang dibuat pula, bukan calang calang event.. semuanya ditanggung oleh pihak shaklee. Dari segi hidangannya memang mewah, di buat pula di hotel bertaraf 5 bintang. .

Yang paling best, leader leader yang pergi hari tu telah dapat membeli produk terbaru iaitu Youth. Belum dilancarkan dipasaran, tapi mereka akan dapat merasmikan dulu.. Syoknye 😘

Huda rasa teruja dan nak sangat pergi wei 😅. ..nak rasa diraikan juga.. Fokus… Jangan lari fokus tu.

Korang macam mana, apa perasaan korang. Perasaan Huda sekarang ni.. nak saaaangat pergi.. 😂

*Gambar ihsan google

 

Salam Sayang,

Huda

Cara Mengatasi Junk Food Di Rumah

Assalammualaikum..

Semua tahu kan apa itu junkfood. Budak budak, selalu suka junk food ni. Kalau Huda, Huda akan pastikan pengambilan junk food ni berkurangan ataupun terus dilarang.

Apa yang Huda lakukan adalah, Huda akan menjadi contoh kepada anak. Dengan cara, tidak akan sesekali makan junk food. Dirumah juga, pastikan tak de junk food ini.

Kalau anak nak makan junk food ni.. Huda akan buat smooties mealshakes campur ngan buah buahan. Lagi suka si taqin, bukan sahaja sihat tapi buatkn dia lupa mengenai junk food ni. Tapi, syaratnye kena konsisten buat.

Lagi, Jangan jadikan junk food ni sebgai tawar menawar contoh bila anak dapat no 1 di sekolah, kita berjanji akan beri junk food. Itu, tidak elok. Budak budak, suka tuntut janji tau.

Ok, itu sahajalah.. Pastikan no junk food anymore