Kempen Meningkatkan Tenaga

Assalammualaikum..

Sejak sejak ni, ramai yang mengadu dekat Huda mengenai badan sering keletihan dan kurang bertenaga.

Hari ini, Huda ingin berkongsi sedikit mengenai bagaimana cara untuk meningkatkan tenaga.

1. Meningkatkan Pengambilan Magnesium

Makan makanan yang seimbang dapat membantu memastikan keperluan vitamin dan mineral kita dipenuhi.

Dalam kajian yang dilakukan di Pusat Penyelidikan Nutrisi Manusia Jabatan Pertanian di Grand Forks, N.D., wanita yang kekurangan magnesium mempunyai kadar penyakit jantung yang lebih tinggi dan memerlukan lebih banyak oksigen untuk melakukan tugas-tugas fizikal.

Pengambilan magnesium harian yang disyorkan adalah sekitar 300 miligram untuk wanita dan 350 miligram untuk lelaki. Untuk memastikan anda mendapat cukup, Kita perlu juga mengambil:

Sedikit badam, hazelnut atau kacang mete dan juga bijirin penuh untuk diet harian kita.

2. Berjalan

Pakar mengatakan bahawa peningkatan aktiviti fizikal – terutamanya berjalan – meningkatkan tenaga.

“Saya suka berjalan kerana ia mudah dilakukan, tidak memerlukan latihan atau peralatan dan anda boleh melakukannya di mana-mana sahaja,” kata Rita Redberg, MD, penasihat sains kepada program “Choose To Move” dari American Heart Association.

Dalam eksperimen yang dijalankan oleh Robert Thayer, PhD, dan Universiti Negeri California, berjalan kaki selama 10 minit tidak hanya meningkatkan tenaga, tetapi kesannya berlangsung sehingga dua jam. Dan apabila berjalan 10 minit setiap hari terus selama tiga minggu, tahap tenaga dan mood keseluruhannya meningkat.

3. Jangan Skip Sarapan 

“Dalam kajian menunjukkan bahawa orang yang makan sarapan berada dalam suasana yang lebih baik, dan mempunyai lebih banyak tenaga sepanjang hari,” kata Heller.

Lebih-lebih lagi, kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutritional Health mendapati bahawa kehilangan makanan pada siang hari menyebabkan rasa keletihan yang banyak sangat pada akhir hari.

5. Mengurangkan Tekanan dan elakkan mudah marah

Salah satu cara mengurangkan tenaga yang paling terbesar adalah stres, kata psikologi Paul Baard, PhD.

Berita baik, kata Baard, bagi mengatasi pembunuh tenaga ini,kita perlu membuat lebih banyak aktiviti relaksasi ke hari kita. Walaupun bagi banyak orang, peningkatan senaman tidak memberi kesan kepada  tekanan dan kemarahan, Bagi mereka yang cuba mengatasi permasalahan ini,mereka berusaha untuk lebih tenang dengan cara : mendengar muzik, membaca novel romantis , atau bahkan hanya bercakap di telefon.

“Apa yang santai untuk anda akan mengurangkan ketegangan dan ini akan membantu meningkatkan tenaga,” kata Baard.

6. Minum Lebih Air

Anda mungkin sudah tahu bahawa susah untuk kita membezakan isyarat kelaparan dengan dahaga (kita fikir kita memerlukan makanan apabila kita benar-benar memerlukan air). Tetapi adakah anda tahu bahawa dahaga juga boleh menyamar sebagai keletihan?

“Kadang-kadang, walaupun dehidrasi sedikit boleh membuatkan anda berasa letih dan lesu,” kata pakar pemakanan Keith Ayoob, EdD, RD, seorang profesor bersekutu di Sekolah Perubatan Albert Einstein di New York dan pengarang The Uncle Sam Diet.

Ada juga yang minun kopi untuk mengelak dari merasa mengantuk dan letih. Tapi, betulkah kafein ini.. Membantu dalam permasalahan tersebut.. Boleh baca huraian Huda, di entry ini >> kafein hilangkan mengantuk dan letih

Berkesempatan ini juga, Huda ingin memberitahu bahawa Huda dan rakan blogger yang lain telah mengadakan kempen tingkatkan tenaga yang telah dianjurkan oleh oliess.com.

Selain Huda, blog hudazin.com. Blog ummiqadeer.com juga menyertai kempen tingkatkan kesihatan ini dan di samping sebagai program cara menulis blog. 

Jom.. Follow Huda

Salam sayang,

Huda

 
 
 
 

 

 

6 Replies to “Kempen Meningkatkan Tenaga”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge