Kempen Mengatasi Tumbesaran Terbantut

Menurut UNISEF 25% kanak kanak di Malaysia mengalami bantut (dari segi fizikal & kognitif) berpunca daripada malnutrisi.

Tumbesaran terbantut adalah satu proses fisiologi yang kompleks pada saat kanak-kanak mula membesar dengan cepat dalam dua tahun pertama kehidupan mereka. Proses ini berterusan pada kadar yang tetap iaitu lima hingga sembilan sentimeter setiap tahun hingga mereka berusia kira-kira 10 tahun.

Apabila kanak-kanak memasuki usia remaja iaitu 11 tahun bagi perempuan dan 13 tahun bagi lelaki, lonjakan tumbesaran terbantut berlaku sekali lagi selama kira-kira dua tahun sebelum ia berakhir perlahan-lahan pada usia 16 hingga 18 tahun.

Hormon tumbesaran dihasilkan oleh kelenjar pituitari yang terdapat dalam otak untuk merangsang tumbesaran. Selain menggalakkan tumbesaran fizikal (ketinggian), ia juga mempengaruhi perkembangan tulang, otot dan lemak tubuh. Oleh itu, hormon tumbesaran sangat penting untuk perkembangan dan fungsi tubuh manusia yang sihat.

Pakar Perunding Kanan Pediatrik, Pakar Endokrinologi dan Diabetologi Pediatrik Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr Wu Loo Ling berkata, tahap kesedaran mengenai masalah tumbesaran terbantut di Malaysia adalah rendah dan membimbangkan.

“Ramai beranggapan berbadan kecil adalah normal asalkan sihat dan kelihatan baik-baik saja. Ada juga mengatakan badan kecil sebab memang dilahirkan dengan rangka kecil.

“Segelintir juga mendakwa kanak-kanak berbadan kecil kerana belum mencapai baligh atau kerana makan sedikit.

Ibu bapa harus mengambil serius dalam hal ini. Hal ini kerana, apabila mulai meningkat remaja,kita takut kanak kanak ini membesar dengan perasaan rendah diri ataupun sering dibuli oleh rakan rakan. Yang menyebabkan emosi remaja tersebut terganggu.

Bagi mengatasi permasalahan tumbesaran terbantut  ini, apa yang kita perlu lakukan adalah dengan membuat pengukuran sepertimana di dalam buku bulanan klinik kesihatan dengan kerap dan membandingkannya dengan adik beradik yang lain ataupun dengan rakan rakan di sekolah.

Sekiranya terdapat symptom, ibu bapa perlulah membawa anak ke pakar pediatrik yang khusus bagi mengatasi permasalahan ini.

Bagi Huda dan kawan kawan untuk mengurangkan statistik permasalahan kanak kanak terbantut tumbesarannya ini. Apa yang kami perlu lakukan adalah dengan cara:

1.Mengedarkan risalah

-Mengenai info tentang tumbesaran terbantut dan risikonya.
-Cara untuk mengatasi permasalahan tersebut.

2.Buat facebook group to public bergabung bersama pakar nutrisi berkongsi mengenai kempen atasi masalah tumbesaran kanak kanak

-Sharing nutrisi yang perlu
-Bagaimana untk mengatasi permasalahan terbantut tumbesaran ini.

Jom, kita realisasikan kempen ini bersama sama.

 

 

Salam sayang, 

Huda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge